Wersje językowe

Treść strony

2017-03-18

XIV Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne w „Inowrocławiance”

Dariusz Gwiazda

Konkurs będący nominacją do 17. Edycji Kulinarnego Pucharu Polski, zorganizowany zostanie 21 kwietnia br. w Pijalni Wód-Palmiarni „Inowrocławianka”. Mowa o Kujawsko-Pomorskich Potyczkach Kulinarnych, które do tej pory odbywały się w Bydgoszczy.  

To konkurs, który przez lata zdobył miano wydarzenia ogólnopolskiego. Jego organizatorem jest szef kuchni Hotelu City w Bydgoszczy Dariusz Gwiazda (absolwent inowrocławskiego „Gastronomika”). Tematem tegorocznej edycji Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych są udziec sarni i trufla. – Sarnina jest mięsem szlachetnym, które kiedyś królowało na stołach. Chciałbym wypromować ten wysokiej jakości gatunek mięsa i przy okazji konkursu pokazać, co można smacznego z niej przygotować przy zastosowaniu nowych technik gotowania – podkreślił Dariusz Gwiazda.

Rozpoczęcie konkursu zaplanowano na godz. 9.30, a zakończenie pokazów kulinarnych na godz. 16.00. W programie m.in. relacja na żywo z konkursu kulinarnego, pokazy kulinarne Living Cooking w wykonaniu uczniów inowrocławskiego „Gastronomika”. Nie zabraknie również wydarzeń towarzyszących takich jak np. liczne degustacje, prezentacje sponsorskie, gotowanie z mistrzem, nowinki i trendy kulinarne. Dariusz Gwiazda wraz ze sponsorami serdecznie zaprasza wszystkich miłośników sztuki kulinarnej do udziału w tym wydarzeniu. Wstęp bezpłatny.