W Pijalni Wód-Palmiarni „Inowrocławianka” gościł Dariusz Gwiazda – absolwent inowrocławskiego „Gastronomika” i szef kuchni Hotelu City. A to za sprawą przygotowań do tegorocznej edycji Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych, które zaplanowano 21 kwietnia właśnie w „Inowrocławiance”.
Potyczki to konkurs, który przez lata zdobył miano wydarzenia ogólnopolskiego. Jego organizatorem jest właśnie Dariusz Gwiazda. Tematem tegorocznej edycji konkursu są udziec sarni i trufla. – Sarnina jest mięsem szlachetnym, które kiedyś królowało na stołach. Chciałbym wypromować ten wysokiej jakości gatunek mięsa i przy okazji konkursu pokazać, co można smacznego z niej przygotować przy zastosowaniu nowych technik gotowania. I wszystko to w sercu uzdrowiskowego Inowrocławia, czyli w Pijalni Wód-Palmiarni „Inowrocławianka” – podkreślił Dariusz Gwiazda.
Rozpoczęcie konkursu zaplanowano na godz. 9.30, a zakończenie pokazów kulinarnych na godz. 16.00. W programie m.in. relacja na żywo z konkursu kulinarnego, pokazy kulinarne Living Cooking w wykonaniu uczniów inowrocławskiego „Gastronomika”. Nie zabraknie również wydarzeń towarzyszących takich jak np. liczne degustacje, prezentacje sponsorskie, gotowanie z mistrzem, nowinki i trendy kulinarne. Wstęp bezpłatny.
A dziś… omawiano ostatnie szczegóły. Było mnóstwo pracy, ale też nie zabrakło czasu na odwiedzenie przez gościa Chaty Kujawskiej oraz wspólne zdjęcie z… „teściową”. Do zobaczenia w „Inowrocławiance” 21 kwietnia br.