Wersje językowe

Treść strony

2017-04-22

Eliminacje do Kulinarnego Pucharu Polski

DSC00390.JPG

Paweł Spodzieja zwycięzcą konkursu będącego nominacją do 17. edycji Kulinarnego Pucharu Polski, czyli XIV Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne, zorganizowane w Pijalni Wód-Palmiarni „Inowrocławianka”, już za nami.

Potyczki to konkurs, który przez lata zdobył miano wydarzenia ogólnopolskiego. Dotychczas odbywał się w Bydgoszczy. W tym roku po raz pierwszy został zorganizowany w innym mieście. Tym bardziej cieszymy się, że to właśnie „Inowrocławiankę” wybrano jako miejsce zmagań najlepszych kucharzy z województwa. Organizatorem był Dariusz Gwiazda (szef kuchni Hotelu City i jednocześnie absolwent inowrocławskiego „Gastronomika”). – Podziękowania należą się naszym partnerem, wystawcom, uczestnikom, jury. Wszyscy włożyli mnóstwo pracy, aby to wydarzenie miało wymiar wyjątkowy. Szczególnie chciałbym podziękować dwóm paniom – Katarzynie Buszkiewicz (z „Gastronomika”) oraz Grażynie Prusinowskiej (kierownik „Inowrocławianki”), bez których zaangażowania i pomocy z pewnością nie udałoby się wszystkiego tak dobrze przygotować – mówił Dariusz Gwiazda.

Tematem tegorocznych potyczek był udziec sarni i trufla, z których uczestnicy kulinarnych zmagań przygotowali wyjątkowe potrawy. Jak podczas ogłoszenia wyników konkursu, podkreślił przewodniczący jury Tomasz Szymański, poziom tegorocznych potyczek był bardzo wysoki, ale także wyrównany. O zajęciu poszczególnych miejsc decydowało zaledwie kilka punktów. Ostatecznie nominację do 17. edycji Kulinarnego Pucharu Polski otrzymał Paweł Spodzieja. Drugie miejsce zajął Dominik Świątecki, trzecie – Przemysław Kopania. Gratulujemy! A ze strony pijalni dziękujemy: Dariuszowi Gwieździe za ogromne zaufanie jakim nas obdarzył wybierając jako miejsce potyczek właśnie „Inowrocławiankę”, wszystkim wystawcom, sponsorom, partnerom, ale przede wszystkim… tym setkom inowrocławian i gości naszego miasta, którzy skorzystali z zaproszenia i odwiedziło nas podczas potyczek.

---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---